Koirien virikkeellinen ruokkiminen hoitolassa

Aina jos mahdollista, koetamme hoitolassa ruokkia koirasi virikkeellisesti. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että koiran ruoka laitetaan esimerkiksi virikekuppiin, josta koira ei voi hotkaista ruokaansa puolessa minuutissa, vaan toisilla menee ruuan kanssa puuhaamiseen jopa minuutti-kaksi. Moni koira hyötyy siitä, että ruoka ei olekaan noin vain ahmittavissa, vaan lemmikki joutuu tekemään töitä ruokansa eteen.

Virikekuppeja.

Käytämme kernaasti tyhjiä maitotölkkejä sekä vessapaperi- ja talouspaperihylsyjä koirien ruuan pakkaamiseen, jolloin ne saavat repiä ja raastaa, joka käytös kuuluu myös koirien lajityypilliseen käyttäytymiseen. Jotkut koirat tykkäävät poimia ruokansa nurmikolta, toiset taas nauttivat kongien ja muiden kaupallisten aktivointilelujen käytöstä.

Näin koira tuntee tyydytystä, kun  se voi syödä ”itse hankkimansa” aterian. Samalla koira saa ilmaista aivojumppaa, joka väsyttää sitä terveellisellä tavalla ja rauhoittaa vilkasta ja energistä kaveria. Ruuan hankkiminen, etsiminen, pilkkominen, tavaroiden repiminen on lajityypillistä, sisäänrakennettua ja perittyä käytöstä, joka on koiralle hyvin tärkeää. Kun koira saa toteuttaa itseään vaikkapa ateriansa hankkimisen yhteydessä, se kokee syvää sisäistä mielihyvää.

Jos sinua mietityttää hotellimme tapa ruokkia koiraa, voit kuitenkin lomailla kaikessa rauhassa. Hoitolassamme huolehditaan siitä, että kaikki koirat syövät edes jotain joka päivä. Jos koira ei heti ymmärrä virikkeellistämistä, autamme sitä kyllä alkuun.

Ruokinnan virikkeellistäminen myös edesauttaa huonon ruokahalun omaavia koiria syömään enemmän. Tuntuuhan vaikeammin saavutettavissa oleva asia paljon haluttavammalta kuin sellainen, joka on aina ja helposti saatavilla. Tarkoitus on edistää koirien hyvinvointia, joten jos koirasi ei ollenkaan lähde virikeruokintaamme mukaan, ei sitä tarvitse toteuttaa siksi että hoitaja haluaa niin.”