Trimmauksella tarkoitetaan koiran turkin käsittelyä leikkaamalla tai nyppimällä. Trimmaus on paitsi kauneudenhoitoa, se on myös osa koiran terveydenhoitoa.
Kaiken turkinhoidon A ja O on säännöllisyys ja perusteellisuus, sekä tieto siitä miten mitäkin turkkia hoidetaan.
Aivan pienelle pennulle kannattaa opettaa trimmauspöydällä seisominen ja totuttaa se erilaisiin välineisiin (kuivaaja, trimmikone, sakset, kampa, harja). Totuttaminen on helpointa silloin kun karvaa ei vielä ole nimeksikään. Hoitotoimenpiteisiin valmiiksi totutettu koira on ilo trimmaajalle!
Me ihmiset olemme jalostaneet monelle rodulle turkin, jonka kanssa on mahdotonta elää hyvää elämää. Siispä turkille pitää aika ajoin tehdä jotain. Joillakin koirilla kastrointi ja sterilointi saavat hormonitoiminnan muuttumaan ja turkin kasvamaan luonnotonta vauhtia. Siksi monet koirat, jotka perinteisesti eivät kuulu trimmattavien rotujen joukkoon, käyvät säännöllisesti trimmaajan luona. Tärkeämpää kuin se, että koira näyttää joltain koirakirjan rodulta, on se, että sen kanssa voi elää normaalia elämää turkista riippumatta. Trimmaajasi kanssa voit suunnitella koirallesi persoonallisen kampauksen!
Nypittävä turkki
Useilla karkeakarvaisilla roduilla, kuten terrierit, snautserit ja mäyräkoirat, on karkea peitinkarva, joka tarpeeksi pitkäksi kasvaessaan ”kypsyy” ja lähtee nyppimällä pois. Jos karvaa ei nypi, se jää koiraan kiinni ja alle alkaa joka tapauksessa kasvaa uusi turkki. Joillakin roduilla kaiken kruunaa villisti rehottava pohjavilla, jota täytyy säännöllisesti poistaa. Nykyisin suositellaan, että nypittävät rodut hoidettaisiin 6-8 viikon välein, jolloin koko koiraa ei tarvitse nyppiä pohjavilloille asti pari kertaa vuodessa. Useammin nyppimällä sille saadaan aikaiseksi kaksi- tai kolmikerroksinen turkki, joka periaatteessa on koko ajan näyttelykunnossa. Eli nypitään vain pisimmät, kypsät karvat pois ja tilalle kasvaa koko ajan karkeaa karvaa.
Nyppiminen ei satuta koiraa, paitsi jos karva ei ole vielä tarpeeksi kypsää lähteäkseen tai jos koiralla ei ole rodunomaista turkkia. Joillakin roduilla käytetään jalkojen ja pään trimmaukseen konetta ja saksia, joillakin nekin nypitään. Jos koira ei anna nyppiä itseään, pitää tarkistaa turkin laatu ja kypsyys. Nypittävää koiraa ei saisi pestä pariin viikkoon ennen nyppimistä. Jos nypittävän koiran turkin leikkaa, se kasvaa takaisin pehmeänä ja koiran alkuperäiset värit haalistuvat. Pääsääntöisesti kerran leikattua turkkia ei enää voi nyppiä.
Leikattava turkki
Leikattavista roduista tavallisimpia lienevät villakoirat, vesikoirat ja bichonit. Näillä roduilla turkki kasvaa ja kasvaa, kunnes se ajellaan pois ja on aika kasvattaa uusi turkki. Villakoirilla ja bichoneilla turkki muotoillaan näyttelyitä varten tiettyyn muotoon. Kotikoirilla käytännöllisyys sanelee turkin muodon ja pituuden. Jos haluaa turkille määrätyn muodon, sen täytyy olla trimmatessa puhdas ja takuton. Mitä pidemmäksi turkin aikoo leikkaamisen jälkeen jättää, sen hyväkuntoisempi sen täytyy olla.
Oikeastaan kaikkia rotuja voi siistiä leikkaamalla. Monet koirat, jotka eivät lukeudu trimmattavien rotujen joukkoon, hyötyvät turkin vähentämisestä ja siistimisestä. Kesäkuumalla ja kurakeleillä sopivasti lyhennetty turkki helpottaa monella tavalla elämää. Tyypillisiä siistittäviä rotuja ovat erilaiset spanielit (joista useimmat ovat trimmattavia), colliet, lapinkoirat ja muut runsasturkkiset pystykorvat.
Apua, koira on takussa!
Joskus käy niin että kaikista varotoimenpiteistä huolimatta koira on mennyt takkuun. Turkissa voi olla poistamatonta pohjavillaa, kurakelit tai nuoskalumi on yllättänyt omistajan. Toisinaan koira ei anna omistajan tehdä itselleen mitään. Kiireinen elämäntilanne tai sairaudet ovat estäneet tilapäisesti säännöllisen turkinhoidon. Onpa koiria, jotka ovat koko ajan takussa huolimatta säännöllisestä kampaamisesta. Monet kastroidut tai steriloidut koirat kasvattavat mahdottoman turkin, jota ei kotikonstein pysty hoitamaan. Epäonnistunut jalostuksen tulos näkyy valitettavasti joidenkin lemmikkiemme turkeissa.
Takut ovat koiralle paitsi kivulias, myös terveydelle vaarallinen asia. takut kiristävät ihoa, jolloin koira ei pysty liikkumaan normaalisti. Huopaantunut turkki kerää kosteutta, eikä kastuttuaan kuivu kenties moneen päivään ja saattaa aiheuttaa kivuliaita ihottumia. Painava ja liiallinen turkki on koiralle kärsimys helteellä. Vaikka sanotaan että turkki suojaa niin kuumuudelta kuin kylmyydeltäkin, niin jo fysiikan lait sanovat että mitä paksumpi turkki koiralla on yllään, sen kuumempi sen on olla. Jos ihminen on jalostanut koiralle liian paksun turkin, hänen velvollisuutensa on myös varmistua että koira ei tukahdu turkkiinsa.
Autan sinua mielelläni kaikkiin turkin hoitoon liittyvissä asioissa. Voin selvittää koirasi turkin, tai jos sellainen ei onnistu, turkin voi ajaa alas ja pääset ”puhtaalta pöydältä” aloittamaan uuden turkin kasvattamisen. Selvitän, pesen ja puunaan! Ota rohkeasti yhteyttä!